Żywe kultury bakterii są jednym ze współczesnych hitów stosowanych w medycynie. Są one bardzo łatwo dostępne na dzisiejszym rynku oraz są stosunkowo tanie, dlatego też coraz częściej są wykorzystywane. Jest to tak zwana żywność czynnościowa, czyli taka, która poprawia odporność oraz stymuluje strukturę mikroflory bakteryjnej. Dlaczego warto jest korzystać z cudownych zastosowań kultur bakterii?

Zastosowanie żywych kultur bakterii

kultury bakteriiŻywe kultury bakterii spożywane w odpowiednich ilościach mają cudowne zastosowanie pro-zdrowotne, dlatego też coraz częściej wykorzystywane są w medycynie. Żeby mieć pewność, że stosujemy bakterie, które będą skuteczne musimy dokładnie sprawdzić, czy na opakowaniu preparatu jest dokładne oznaczenie pochodzenia, grupy oraz szczepu bakterii. Oprócz odpowiedniego oznaczenia musimy także zwrócić uwagę na właściwe stężenie kultury bakterii, a prawidłowa ich ilość powinna zawierać się od 3 do 20 miliardów bakterii. Prawidłowe ich stosowanie może mieć niezwykle korzystny wpływ na regeneracje i odnowę naturalnej flory jelitowej podczas antybiotykoterapii, jak i po niej, ponieważ przeciwdziałają one nadmiernego rozrostu szkodliwych bakterii chorobotwórczych. Żywe kultury bakterii najczęściej występują w sfermentowanych produktach mlecznych takich jak kefiry, jogurty, czy zsiadłe mleko. Dlatego też jeżeli jesteśmy fanami takiego rodzaju przysmaków z pewnością powinniśmy codziennie je spożywać i korzystać z ich zdrowotnych zastosowań. 

Ze względu na zawartość bakterii i enzymów w jogurtach probiotycznych są one lepiej tolerowane przez organizm, głównie w momencie kiedy spożywamy je codziennie w niewielkich ilościach. Dodatkowo dzięki kulturom bakterii nasz organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze takie jak wapń, fosfor, białko, czy też witaminy z grupy B.