Aromatyczne świeże zioła

Od paru lat panuje w Polsce moda na zdrowe gotowanie. W telewizji jest mnóstwo programów kulinarnych, w których gwiazdy i autorytety, uczą jak szybko i smacznie gotować. W dobrej kuchni nie może zabraknąć świeżych produktów. 

Jakich aromatycznych ziół używać w kuchni?  

swieże zioła aromatyczneGotować może każdy, ale nie każdy robi to dobrze. Światowej klasy kucharze skończyli renomowane szkoły gastronomiczne i odbyli wieloletnie praktyki w najlepszych restauracjach, aby nauczyć się dobrego smaku i potrafić je ze sobą łączyć. Poza klasycznym rosołem i schabowym z ziemniakami trzeba umieć przyrządzać także potrawy złożone z sezonowych warzyw i owoców, a także ryb. Do takich dań będą nam niezbędne swieże zioła aromatyczne, które nadają niepowtarzalnego smaku i zapachu każdemu daniu. Poza walorami smakowymi, zioła posiadają też szereg wartości odżywczych i zdrowotnych. W kuchni powszechnie używamy świeżej bazylii, oregano, tymianku i majeranku. Są to zioła, które pasują do dań mięsnych, rybnych, a także warzyw duszonych, gotowanych i pieczonych. Świeżo roztarte zioła mają dużo bardziej intensywny aromat niż ich suszone odpowiedniki, które możemy kupić w szczelnie zamkniętych torebkach. Uprawę ziół możemy prowadzić samodzielnie w doniczce na oknie, albo na balkonie. Wystarczy zasiać nasiona kupione w sklepie zielarskim i można zbierać plony przez cały rok. Coraz bardziej popularna w naszym kraju staje się świeża kolendra, która świetnie się komponuje z sosami mięsnymi. Zioła posiadają liczne właściwości lecznicze. 

Warto wprowadzić do swojej diety zioła, które wspomogą trawienie, zaostrzą apetyt, albo pomogą zwalczać liczne dolegliwości żołądkowe. Możemy je kupić w każdym sklepie spożywczym, albo w dużych marketach. Jeżeli nie chcemy świeżych, to pozostają nam suszone.