Kiełki są coraz bardziej popularne w kuchni. Najczęściej spożywa się je na surowo, ale są również dodatkiem do jajek, ryb czy mięsa, a nawet do zup i sosów. Nie trzeba jednak za każdym razem kupować świeżych kiełków w sklepie, a jest możliwość, żeby wyhodować je samodzielnie w domu.
Rola tacki przy kiełkowaniu w domu
Do hodowania kiełków potrzebny jest odpowiedni sprzęt, choć nie jest on niczym skomplikowanym i właściwie bardzo łatwo można go kupić online lub w sklepie stacjonarnym. Potrzebna jest więc tacka do kiełkowania – może być ona plastikowa, szklana czy też ceramiczna, a nawet ekologiczna! Tacka powinna mieć stały dostęp do wody i światła – wodę można dostarczać do kiełków przez mało skomplikowany system wody. Jest to właściwie bardzo prosta konstrukcja, która umożliwia hodowanie różnych odmian kiełków na osobnych tacach. Sama produkcja kiełków nie jest czymś trudnym, a jedynie wymaga trochę czasu i cierpliwości. Same kiełki potrzebują 4-7 dni do tego, żeby mogły nadawać się do spożycia, jednakże czas ten zależny jest tak naprawdę od odmiany zasadzonych kiełków. Zaczynając hodowlę, należy najpierw wybrać kiełki, które chce się zasadzić. Nasiona należy wypłukać i namoczyć, a następnie umieścić na tacce. Kiełki trzeba podlewać codziennie, a jeśli występuje nadmiar wody, to skrupulatnie ją odprowadzić. Ten rodzaj hodowli potrzebuje również stałego dostępu do powietrza i światła. Jest wiele powodów do tego, żeby jeść kiełki. Przede wszystkim mają wiele substancji odżywczych – białka, minerały i witaminy. Poza tym często jest tak, że są znacznie bardziej bogate we wspomniane wartości odżywcze niż dojrzałe już warzywa. Najczęściej hoduje się w domu nasiona rzeżuchy, słonecznika czy rzodkiewki, ale wybór nasion jest tak duży, że właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować różnych odmian i wybrać ten, który najbardziej będzie odpowiadał upodobaniom.
Kiełki powinny stać się elementem każdej diety. Są one nie tylko proste w hodowli, ale zawierają wiele substancji odżywczych, które przyczyniają się do dobrej kondycji. Poza tym warto mieć na uwadze to, co się je i odpowiednio zbilansować posiłki do prowadzonego trybu życia.