Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

 

Dwie łyżki masła orzechowego mają 190 kalorii i 16 gramów tłuszczu na porcję – to nie brzmi jak odpowiedni produkt do włączenia dla diety, ale, co zaskakujące, popularna pasta posiada wiele korzyści zdrowotnych. Fistaszki nie tuczą – to tylko mit. Tak, orzeszki ziemne zawierają tłuszcz, ale dobry dla organizmu. Poza tym masło orzechowe jest dość pożywne. Dostarcza ono wszystkie trzy składniki w jednej porcji – węglowodany, białko i tłuszcz.

Korzyści zdrowotne masła orzechowego

masła orzechowe cenaWykazano, że masło orzechowe pozytywnie wpływa na kontrolę poziomu cukru we krwi i pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Spożywanie około 2 łyżek masła orzechowego przez co najmniej 5 dni w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy o prawie 30%, szczególnie cukrzycy typu drugiego. Badania wykazały, że spożywanie masła orzechowego z umiarem może faktycznie zmniejszyć ryzyko kamieni żółciowych o 25%. Dzieje się tak, ponieważ duży procent kamieni żółciowych powstaje z powodu podwyższonego poziomu złego cholesterolu. Orzeszki ziemne mają zdolność obniżania LDL (złego cholesterolu) i zwiększania tego dobrego, czyli HDL, zmniejszając tym samym możliwość rozwoju kamieni żółciowych. Żelazo i wapń znajdujące się w dużej ilości w maśle orzechowym, są ważne dla transportu tlenu we krwi i promowania zdrowych, mocnych kości. Włączenie do codziennej diety zdrowego białka, takiego jak masło orzechowe, jest dobrym sposobem na utrzymanie mocnych kości. Jeśli chodzi o naturalne masła orzechowe, cena to nie jest ona wysoka, szczególnie w porównaniu do korzyści, które zapewniają.

Pomimo powyższych niewątpliwych korzyści zdrowotnych, należy pamiętać, że nie wszystkie masła orzechowe są sobie równe, dlatego ważne jest, aby przeczytać etykietę. Trzeba sprawdzić listę składników, aby znaleźć masło orzechowe zawierające jak najwięcej orzeszków ziemnych i takie, które zawiera minimalną – lub jeszcze lepiej, zerową ilość dodanego cukru, oleju i soli.