Smakowite truskawki to naprawdę niepowtarzalny Owoc, który zresztą może nam teraz towarzyszyć nie tylko wiosną jako świeży dodatek do różnych potraw takich jak ciasta i tym podobne. Żeby być zadowolonym z przygotowanej potrawy, musimy zaopatrzyć się zdrową truskawkę. Jakość tego owocu jest jednak w sposób nierozerwalny połączona ze stanem rośliny o tej samej nazwie.
Truskawka – właściwy wygląd
W czasie odwiedzenia straganów z tymi niezwykłymi owocami na pewno zwrócimy uwagę na to, jak intensywny kolor mają te, które trafiły już do sprzedaży. Ten kolor jest zawsze doskonale widoczny. Tym bardziej że kontrast stanowią dla niego niewielkie pestki truskawek. Jest to znakomita oznaka odpowiedniego poziomu dojrzałości. Sposobem na sprawdzenie jakości truskawki jest rzetelna ocena jej twardość, ale tutaj mogą występować pewne ważne różnice pomiędzy różnymi gatunkami. Tym bardziej że w tej chwili możemy spożywać nawet truskawki z takich krzaków, które owocują aż do momentu pierwszych przymrozków. Zdrowe truskawki muszą być pozbawione wszelkich grzybów czy innych drobnoustrojów, bo to mogłoby mieć negatywny wpływ na smak. Truskawka musi doskonale wyglądać i być pozbawiona zanieczyszczeń pochodzących, chociażby z gleby. Żeby rozwiązać ten problem, rzędy na plantacjach wykłada się często słomą. O właściwościach i specyfice tego gatunku można mówić bardzo długo.
W przypadku nieco nowocześniejszych robi się to specjalną folią, która ma wycięte otwory umożliwiające normalny rozwój tych roślin. Dla naszego zdrowia truskawki pochodzące z tak profesjonalnie prowadzonych upraw będą pozytywne pod warunkiem, że nie stosuje się tam zbyt dużej ilości środków chemicznych. Zamiast tego można naturalnie lub mechanicznie zwalczać chwasty i szkodniki.