Na świecie istnieją rozmaite rodzaje kawy. Różnią się one kształtem ziaren, a także aromatem i smakiem naparu, który z nich powstaje. Kupując kawę w sklepie można dostać zarówno tą w postaci instant czyli całkowicie rozpuszczającej się w wodzie, jak i również kawę mielona oraz kawę w ziarnach służącą do samodzielnego zmielenia. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem, a inni bez dodatków. Niniejszy artykuł został poświęcony konkretnemu rodzajowi kawy, a mianowicie kubańskiej kawie Serrano.
Kawa Serrano – informacje
Przede wszystkim warto skupić się na kwestiach związanych z walorami smakowymi. Otóż Serrano kawa odznacza się delikatnym i nieco słodkawym smakiem. Ponadto jej dymny aromat można porównać do zapachu kubańskich cygar. Z całą pewnością ten rodzaj kawy jest zaliczany do rzadko spotykanych. Przypadnie do gustu osobom, które wciąż poszukują nowych doznań smakowych właśnie w kontekście tego aromatycznego i pobudzającego napoju. Kawa Serrano jest pozbawiona kwasowości, której nie brakuje w przypadku innych kaw. Stanowi ona swoiste połączenie prażonych orzechów z pikantnymi przyprawami. Jej największymi fanami są Japończycy, co stanowi kolejny dowód na to jak niezwykłym smakiem się cechuje. Łącząc kawę Serrano z mlekiem można uzyskać kolejny, wyjątkowy smak. To jeden z tych specjałów, które urzekają swoją nietuzinkowością i mnogością unikalnych cech.
Podsumowując – decydując się na spróbowanie kawy Serrano można mieć pewność, że jest to absolutnie wyjątkowy produkt. Przypadnie on niewątpliwie do gustu osobom, które stawiają na ciekawe doznania kulinarne i nie boją się próbować nowości. Ten rodzaj kawy to dobrze wszystkim znana Arabica o podłużnych ziarnach i delikatnym smaku. Niewątpliwie jest to produkt, który pokochają miłośnicy karaibskich klimatów.