Nie daj się chorobie z acerolą

Jeszcze do niedawna panowało mylne przekonanie, że najbogatszym w witaminę C owocem jest cytryna. Do tej pory owoc ten kojarzy nam się z podnoszeniem odporności i wykorzystywany jest w walce z jesiennym przeziębieniem. Jednak acerola, obecnie coraz bardziej popularny owoc, posiada 30 razy więcej witaminy C, niż osławiona cytryna. To owocowy pogromca przeziębienia.

Z acerolą niestraszne jesienne chłody

acerola w proszkuTen owoc to prawdziwa skarbnica witaminy C. Zaledwie 3 owoce dziennie zaspokajają zapotrzebowanie dorosłej osoby na tą witaminę. Acerola jest to wiecznie zielony krzew, pochodzący z Ameryki Środkowej, znany również jako wiśnia z Barbados. Jej owoce są małe i kwaskowate, dawniej stosowane były w leczeniu anemii. Jednak najbardziej znane zastosowanie aceroli to wspomaganie układu odpornościowego i przeciwdziałanie objawom przeziębienia, ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne. Ze względu na to, że owoce te są delikatne, ciężko spotkać je na naszych półkach sklepowych. Dostępna jest natomiast acerola w proszku. Jest to owoc o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C, a co ciekawe, owoce niedojrzałe mają jej dwa razy więcej, niż dojrzałe. Witamina ta, oprócz tego, ze wspomaga odporność, jest również skutecznym przeciwutleniaczem. Poprawia pracę układu krążenia (obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy, zmniejsza ryzyko udaru mózgu). Warto po nią sięgnąć, jeśli zmagasz się z osłabieniem, szybkim męczeniem się, krwawiącymi dziąsłami, bólami mięśni i stawów, brakiem apetytu. Ten mały owoc jest również źródłem karotenoidów i antocyjanów. Wśród tych pierwszych wyróżnia się szczególnie beta-karoten, czyli prowitamina A. Przyspiesza ona opalanie, a także korzystnie wpływa na wzrok. Antocyjany natomiast wykazują ponadto działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Acerola w proszku, podobnie jak w formie soku lub pastylek, posiada wszystkie drogocenne substancje, jakie znajdziemy w świeżych owocach. Dlatego warto posiłkować się tym naturalnym darem natury.

Ten niewielki egzotyczny owoc odznacza się wielkimi możliwościami. Skutecznie i co najważniejsze, naturalnie, wspiera właściwe funkcjonowanie naszego organizmu, podnosi odporność, wspiera w walce z przeziębieniem. Obecnie nie trudno znaleźć w sklepach naturalne produkty z aceroli, dlatego też warto wzbogacić o nie naszą codzienną dietę.