Słodka konfitura z borówek

 

Każdy z nas czasem lubi zjeść coś słodkiego, dzięki czemu poczujemy się lepiej. Możemy sięgać po sklepowe wyroby, które nie zawsze są zdrowe lub samodzielnie przygotować produkty, którymi będziemy się zajadali przez dłuższy czas.

Jak przyrządzić konfitury z borówek amerykańskich?

konfitura z borówki amerykańskiejKtóż z nas nie lubi naleśników, placuszków czy gofrów ze słodkimi dodatkami. Jeżeli mamy dzieci, to świetnie się sprawdzają domowe konfitury i dżemy  sezonowych owoców. Jednym z najbardziej wartościowych przetworów jest konfitura z borówki amerykańskiej. Jak wiadomo, borówki są cennym źródłem antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, a dodatkowo posiadają mnóstwo cennych witamin. Można je jeść na wiele sposobów i choć najlepiej smakują świeże, to prawdziwy ich smakosz będzie zachwycony smakiem konfitury z tychże małych owoców. Borówka amerykańska charakteryzuje się większym rozmiarem niż klasyczna, leśna jej odmiana oraz jest bardziej mięsista, więc lepiej się sprawdza na przetwory. Przyrządzenie konfitury jest bardzo proste, ponieważ wystarczy mieć mieć do dyspozycji kilka składników. Umyte owoce wrzuca się do garnka i dotuje ma małym ogniu. Kiedy borówki zrobią się miękkie, to należy je rozgnieść, na przykład tłuczkiem do mięsa, dodać nieco wody i cukru oraz nadal gotować. Kiedy konfitura robi się gęsta, to można ją przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć. Taka konfitura z borówek amerykańskich będzie idealnym dodatkiem do deserów czy naleśników serwowanych na śniadanie.

Robiąc samodzielnie konfiturę z borówek, można dodać do niej dowolną ilość cukru wedle uznania, przez co będzie lepiej dopasowana do naszego gustu kulinarnego. W sklepach spożywczych można borówkę amerykańską dostaw w formie konfitur i dżemów w małych słoiczkach.