W kuchni dalekiego wschodu, szczególnie w krajach arabskich pasta sezamowa odgrywa ogromną rolę. Wykorzystywana jest do bardzo wielu dań, ma gęstą konsystencję, a smakiem przypomina pastę orzechową. Tahini bo o niej mowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w marketach na dziale ze zdrowym jedzeniem.
Pasta z nasion sezamu
Pyszna pasta sezamową jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy na suchej patelni pod prażyć nasiona sezamu, jednakże trzeba uważać żeby ich nie spalić wtedy były by bardzo gorzkie. Kiedy nasiona sezamu ostygną trzeba je po prostu zblendować. Dla bardziej płynnej konsystencji możemy dodać dwie łyżki oliwy z oliwek. Tak przygotowaną pastę możemy zamknąć szczelnie w słoiku i przechowywać ją do jednego miesiąca. Oczywiście dla tych, którzy nie potrafią samodzielnie takiej pasty zrobić są gotowe dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Cena za gotową pastę o masie 250 g to koszt około 15 do 20 zł. Zatem nie jest jakoś bardzo wygórowany. Taką pastą sezamową wykorzystamy do wielu dań między innymi jest to składnik do bardzo lubianego i polecanego przez dietetyków hummusu. ponadto wykorzystamy ją do kurczaka po azjatycku, zup typu kremy np. marchewkowa, do ciast i ciasteczek zamiast masła orzechowego oraz wielu innych potraw.
Tahini znana jest na całym świecie. Jej szeroki zakres zastosowania spowodował, że jest to jedna z najbardziej ulubionych past. Przyda się do wszystkich azjatyckich potraw. Oczywiście nie dodajemy jej w dużych ilościach lecz odrobinę. Jej cudowny orzechowy posmak nadaje potrawom niesamowity smak. Nie trzeba je przygotowywać samodzielnie bo jest dostępna w sprzedaży i nie kosztuje zbyt dużo. Jednakże jej zrobienie nie zabiera dużo czasu.